PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 18.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Mutěnická vinařská stezka [ Cyklotrasa ]

Mutěnicku kralují tvrz a zámek

Mutěnice - Aromatická vína se rodí ve vinicích v okolí Mutěnic na Hodonínsku. I tudy mají milovníci cykloturistiky možnost projet a pokochat se krásou zdejší zvlněné krajiny.
Cyklostezky tady spojují dvanáct ze čtrnácti vinařských obcí mutěnické vinařské oblasti. Na jejím západním okraji leží obec Terezín a jedna z největších vinařských obcí jižní moravy Čejkovice. Z východu oblast ohraničuje katastr obce Milotice, proslulé svým zámkem a folklórem.
Mutěnicko patří svou západní kopcovitou částí k bioregionu hustopečskému a východní, rovinatější část náleží již do bioregionu hodonínského. Členitý terén s různě orientovanými svahy byl odjakživa osazován různými odrůdami révy. Pro cyklisty je příjemnou kombinací rekreačních vyhlídkových tras a tréninkových krátkých stoupání na nevysoké pahorky, zejména v členitém terénu v okolí Čejkovic, Čejče, Mutěnic, Hovoran a Šardic. I když se jim tady říká 'hory', nemusí se těchto tras obávat ani vyznavači skutečné pohodové cyklistiky.
Pokud okružní jízku začnete naříklad v Čejčí, stezka vás povede na severovýchod přes Hovorany, odtud po asfaltce přes tři kopečky s výškovým rozdílem asi padesát metrů do Šardic a dále po silnici druhé třídy do Svatobořic-Mistřína, který už patří do sousední kyjovské vinařské oblasti.
I v úseku mezi sloučenými obcemi Svatobořice a Mistřín si můžete zkusit, jak chutnají 'horské přémi' na kole. Medaile za tříkilometrovou trasu s převýšením téměř sto metrů dostanete v podobě krásných vyhlídek na město Kyjov a vzdálenou siluetu Chřibů.

Při sjezdu musí být každý, i ten nejzdatnější cyklista, velmi opatrný. Před hlavní silnicí je na trase nepříjemný příčný odvodňovací žlab s železným roštem.
Vjezd do Milotic je přímo v knížecím stylu. Zámecká cesta nabízí v těchto místech krásný pohled na milotický zámek. V budoucnu tady bude 'živá cesta': vkusná odpočívadla, prolézačky pro děti, zákoutí s kvetoucími keři.
Z Milotic, po návštěvě zdejšího zámku, pokračuje vinařská trasa růžově značenou stezkou přímo do Dubňan, nebo červenou Moravskou vinnou přes Vacenovice a Ratíškovice až k hranici vinařské oblasti Podluží. Obě značky společně vedou silnicí třetí třídy obcí Dubňany k Jarohněvickému rybníku.
Odtud můžete opět po řůžové trase kolem Památníku Moravské rovnosti do Hovoran, nebo po červené do Mutěnic, které by nikdo, pro zdejší věhlasnou sklepní lokalitu Pod búdami, neměl vynechat. Potom dávají vinařské stezky možnost volby: Unaveným je určena devět kilometrů dlouhá, růžově značená rovinka po kdysi krásné asfaltce do Hovoran, pro zdatnější je červená, vedlejšími a polními cestami vedená trasa přes Starý Poddvorov do Čejkovic.
Na zámku v Čejkovicích a v Templářských sklepech najdou cyklisté jídlo, zajímavou histrorii i chládek vinotéky s desítkami vynikajících vín místních vinařů. Čejkovická zámecká vinotéka je opravdu centrem vinařství celé mutěnické oblast.

Zajímavá místa Mutěnické stezky

Čejč
V 'Čejčském dvore' se učil T. G. Masaryk kovářem. V části 'kostivárna' vyvěrá silný pramen. Vinné sklepy v části 'Pod búdama' tvoří ojedinělou lokalitu. Bllízká přírodní reervace 'Špidláky' se vyznačuje stepní flórou a faunou.

Čejkovice
Dominantou obce je templářská tvrz ze 13. století (dnes hotel Zámek) a farní kostel sv. Kunhuty. Čejkovice jsou známy především dobrým vínem a také labyrintem templářských sklepů (chodby o délce 650 m). Navštěvována je také expozice o životě T. G. Masaryka, která je umístěna v domku, kde vyrůstal. Čejkovice jsou s 301 ha vinic čtvrtou největší vinařskou obcí v zemi.

Dubňany
Po otevření lignitových dolů ve 2. polovině 19. století se původně zemědělská obce přeměnila na hornickou. Dubňany jsou s necelým hektarem vinic jednou z nejmenších vinařských obcí. Směrem na Mutěnice se však rozkládají vinice s velmi kvalitními bílými víny.

Hovorany
První písemné zprávy o pěstování vinné révy jsou v zakládající listině obce z roku 1593. V katastru obce je přírodní rezervace Hovaranské louky se vzácnými suchomilnými rostlinami. Nejstarší sklepy jsou na Hluboké cestě jižně od obce, další jsou Na benátkách v lokalice Břehy.

Milotice
Dominantou obce je renesanční zámek z druhé poloviny 16. století, který byl později barokně upraven. Okolo zámku se rozkládá barokní zahrada. Návštěvníci mají možnost navštívít zámeckou vinotéku. V přírodním areálu vinných sklepů Šidleny se pravidelně v srpnu koná Národopisný festival kyjovského Dolňácka.

Mutěnice
Geografická poloha obce s velkými plochami vinorodých strání dávají právo hovořit o Mutěnicích jako o srdci vinařského kraje. Vinné sklepy jsou soustředěny do dvou míst - Mutěnické búdy a Dubňanská hora. Mnohé z nich si zachovaly původní krásu a jsou zdobené slováckými ornamenty. V domku č. p. 120 tzv. Drábovně prožil dva roky dětství T. G. Masaryk a má zde pamětní síň.

Ratíškovice
K historickým památkám patří kostel sv. Cyrila a Metoděje ve stylu historického romantismu, postavený v letech 1855 - 1857. V lokalitě Slavín se nacházejí vinařské sklepy. Každoročně se zde koná festival dechové hudby. Obec je známá malovanou slováckou keramikou. Vyžití nabízí areál Baníku s fotbalovou plochou, krytým plaveckým bazénem, čtyřdráhovou kuželnou, antukovým hřištěm, tenisovým kurtem a ubytovnou.

Terezín
Název získala obec podle císařovny Marie Terezie, za jejíhož panování a na jejíchž statcích byla obec v roce 1774 založena. Starší než obec sama je hospodářství zvané Dvůr z let 1424 - 1430. První osadu tvořilo 28 usedlostí, do kterých se přistěhovali Slováci z Hovoran, dosídlenci z Chorvatska a někoulik Francouzů z Čejče. Nejvýznamnější památkou obce je kostel Nejsvětějšího srdce Páně, vybudovaný v roce 1932 ze sbírek občanů.

Do mutěnické vinařské oblasti dále patří Karlín, Násedlovice, Nový Poddvorov, Starý Poddvorov, Šardice a Vacenovice.

Parametry trasy
Mutěnická vinařská stezka je dlouhá 62 km, úsek červeně značené Moravské vinné stezky zdejší vinařskou oblastí je dlouhý 52 km. Obě trasy spojují 12 obcí.
Nejvyšším bodem je vyhlídka nad obcí Svatobořice-Mistřín 280 m.n.m., nejnižším je kóta 180 m.n.m. u Jarohněvického rybníka mezi Mutěnicemi a Dubňany.
Čtvrtina trasy vede po silnicích třetí třídy s vyšší frekvencí dopravy, asi 60 % je vedeno po klidných cestách s pevným povrchem. 5 % po nezpevněných cestách s dobrým povrchem a 5% z celkové trasy jsou nezpevněné komunika se špatně sjízdným povrchem.

Nástupní místa
Z Brna můžete svoje kolo dopravit do Čejče nebo Mutěnic s přestupem v Zaječí, což zabere hodinu a půl. Dvě hodiny počítejte na cestu s dalším přestupem v Mutěnicích a pokračováním do Dubňan nebo Svatobořic.
Druhá možnost je za hodinu a deset minut dojet spěšným vlakem do Kyjova. Z nádraží je to k Liščímu kopci na Mutěnické stezce 5 km.
Cyklisticky příjemný nástup na trasu je z Hodonína, 9 km po lesních cestách do Dubňan, nebo vlakem do Mutěnic.

Na co dát pozor
Skupiny s dětmi a méně zkušení cyklisté by se měli vyhnout úsekům na silnici 2. třídy č. 422 mezi Čejkovicemi a Čejčí a mezi Šardicemi a Svatobořicem-Mistřínem. K méně bezpečným patří i průjezd obcí Milotice po silnici č. 432 a pokračování na Vacenivce, dále silnice 3. třídy mezi Dubňany a Mutěnicemi.
Ti, kteří si vyjedou vinicemi na vyhlídku nad Svatobořicemi-Mistřínem, musí být velkmi oparní při zpátečním sjezdu; v obou směrech jsou asi 50 m před hlavní silnicí příčné odvodňovací žlaby kryté železnými rošty.

Značení
Trasa je značena žlutými tabulkami s logem stezek v růžové barvě. Červeným logem značená Moravská vinná stezka vede jižním obloukem východozápadním směrem a má souběhy s růžově značeným okruhem v délce asi 10 km. Oblastí prochází další cyklotrasy označené čísly 412, 1515 a 5064.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: správce systému (infosystem.cz) org. 56, 06.12.2008 v 16:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA